Fladfisk alle vegne
Fladfisken er at finde stort set alle steder langs vores kyst og i fjorde og fiskeriet kan derfor være forholdsvis let at komme i gang med. Der er dog bestemte tidspunkter der er bedst og i særdeleshed også lokaliteter der er bedre end andre så lidt research inden fiskeriet er givet godt ud.Her er Google et effektivt værktøj eller man kan spørge i fiskerirelaterede grupper på Facebook, hvor der ofte er hjælpsomme personer der vil afsløre et godt sted. Ofte kan der fanges godt med fladfisk nær havne og på nogle lokaliteter også direkte fra kysten, men fiskeri fra båd er mest effektivt.
Når vi taler fladfisk er det de mest almindelige arter som skrubbe, rødspætte og ising vi refererer til. De større arter som pighvar og slethvar skal fiskes på en anden måde, hvilket vi kommer ind på i et andet indlæg.
Vores fiskeri efter fladfisk foregår primært med udgangspunkt fra Bønnerup eller Grenå havn. Her kan der begge steder være godt fiskeri lige ud for havnen samt gode pladser mange kilometer til begge sider.
Det er sjovt at fange fladfisk
Fladfisken er en speciel fiskeart med begge øjne på den ene side og en lidt mærkelig mund. Men den er spændende at fange og kan give en god fight når den bruger hele den pladeformet krop som ballast. Ofte ved man heller ikke hvilken art man haler op og på gode dage kan det sagtens give både skrubber, rødspætter og ising i baljen i flotte og varierende farver og mønstre. Det er hyggeligt fiskeri for alle aldre og børn kan sagtens være med.
Her skal der fanges fladfisk
Fladfisk gyder om vinteren og i det tidlige forår. De er derfor ofte tynde og løse/vandet i kødet indtil de igen får sul på kroppen. Er det en mild vinter og lunt forår kan de ofte være i god stand igen omkring første maj. Vi plejer at tage den første tur ca midt maj så er man sikker på at de fleste er i god foderstand hvilket giver bedst mening når de fanges med henblik på at skulle spises. Fanger man fisk der stadig er tynde kan de selvfølgelig komme tilbage i vandet, men fladfisk kan være grådige og ofte er de kroget så dybt at de ikke kan genudsættes.
Når vandet bliver varmere indfinder fjæsingerne sig også nær kysten og mange af dem kan helt ødelægge fiskeriet efter fladfisk.
De bedste måneder at fange fladfisk i er maj,juni og september, oktober og november.
Agn til fladfisk
Fladfisk fanges bedst med levende agn. Sandorm, børsteorm og rejer er de mest velegnende og kan altid give fisk. I mangel af bedre kan man også bruge kunstig agn som Gulp sandorm, det er dog især vigtig at disse agn fiskes aktivt. Jeg fiskede engang fladfisk med en kammerat hvor der virkelig var mange fisk. Jeg prøvede at fiske udelukkende med Gulp sandorm på mine forfang mens han fiskede med den ægte vare. Jeg fangede skam pænt med fisk, men der var ikke nogen tvivl om at de ægte orm var bedst, så jeg skiftede også over inden længe. Der var rigtig mange fisk i vandet den dag så konkurrencen mellem de mange fisk udløste nok også flere hug på Gulp ormene end man normalt ville have haft. Sand og børsteorm er den agn der er lettest at skaffe. De kan købes hos mange fiskegrejs forretninger eller ved små boder langs vejene.
Sådan foregår fiskeriet
Det mest effektive fiskeri til fladfisk er aktivt fiskeri, dvs at agnen er i bevægelse. Når forfanget fiskes aktivt og bevæges hen over bunden kan man afsøge et væsentligt større område og provokere fiskene til at hugge. Ofte følger der adskillige fisk efter forfanget når det trækkes hen over bunden og konkurrencen mellem fiskene udløser ofte hug. Fladfisk ligger ofte tæt sammen i bestemte områder så det kan være godt at pejle en god plads eller markere den med kortplotteren så man kan vende tilbage til hot spottet igen.
Fra en drivende båd er det let at fiske aktivt da agnen blot sænkes ned på bunden og man lader den trække afsted som båden driver. På den måde kan man afsøge et stort område og præsentere agnen på en måde der ofte udløser hug. Det er dog vigtigt at man ikke driver for hurtigt så tag ud på dage hvor det ikke blæser for meget, så er turen også mere fornøjelig og sikker. Man kan selvfølgelig også ankre op og fiske fra en fast position. Har man fundet et godt sted kan det også give gode fangster og det er mere afslappende da men ikke skal starte motoren op og sejle når man er drevet for langt.
Fisk over sand eller grusbund, har man ikke ekkolod kan man godt fornemme de lyse områder der viser at bunden består af sand. Fladfiskene kan ligge inde på helt lavt vand, men ofte er der godt fiskeri på vanddybder på 2-7 meter.
Grej til fladfisk
Fra båd er en stang med længde 7-8 fod og en kaste vægt på omkring 10-30 eller 15-40 gram og hjul med nylonline på 0,25 -0,30 mm eller fletline 0,12-0,14 mm fine. Med en forholdsvis let stang kan man bedre mærke og se de forsigtige hug. Med stangholdere i båden kan man godt fiske med to stænger per mand hvis der ellers er plads i båden. Når der er hug er det bedst at holde stangen i hånden. Der gives modhug når man kan mærke fisken trækker i agnen.
Fladfiske forfang med et lod på ca 40 gram er gode. Man kan få forfang med alverdens glimmerværk på som spinnerblade og kulørte skørter. Personligt foretrækker jeg forfang blot med et par lyse perler på. Men det kan være forskelligt hvad der fanger bedst på dagen så et lille udvalg med forskellige farver er godt at have i grejæsken.
Knæk og bræk