På gåsejagt med lillebror
Min bror Lasse har noget jagt, hvor der på de tilstødende marker, har været en del aktivitet af gæs og svaner, over et stykke tid. Den ene mark tilhører bonden, som Lasse har lejet jagt af og da gæssene er meget hårde ved vinterafgrøderne, fik vi lov til at jage på en af de marker, hvor gæssene gik. Det var optimale betingelser for et godt gåsetræk så jeg var ikke bleg for at springe til da jeg fik tilbuddet. Vi skulle være tre skytter, undertegnede, Lasse og hans kæreste Rikke, som begge er novicer indenfor gåsejagt, de går primært på riffeljagt. Jeg havde heldigvis både udstyr og erfaringen, så den kommende lørdag skulle det prøves. Vi aftalte at mødes i god tid, da gæssene godt kan finde på at trække til markerne tidligt og det ikke er sjovt eller effektivt, at stille lokkefugle op med gæs i luften.
Lovende tegn
Jeg var først fremme ved marken i mørket og gik med pandelampen ud på marken for at lede efter tegn på gæs. Den perfekte placering på marken skulle bestemmes. Det var overskyet og jeg kunne mærke den kolde vind rive i kinderne. Der gik ikke længe før de tydelige tegn som gåselort, nedbidte kornspirer og fjer indikerede, at et større antal gæs kom til denne mark for at fouragere. Det var helt perfekte betingelser. Kort efter mødtes jeg med Lasse og Rikke og vi begyndte at slæbe alt grejet ud på marken. Tre liggeskjul, syv tasker med full body lokkegæs samt diverse udstyr. Det gav varmen at slæbe alt grejet ud, men det gik ganske hurtigt, da vi var tre om det. De tre hvide gåseskjul blev placeret med 5-7 meters mellemrum og et stort U blev formet af lokkegæs, med henblik på at lede de vilde gæs ind i bunden af U’et hvor skudchancerne vil være optimale. Udover gæs havde der også været et stort antal svaner på markerne, så gåseskjulene skulle være hvide for at ligne svaner. Jeg har lavet nogle store svanehalse i krydsfiner, som kan stikkes ned i jorden bag skjulene så de blot ligne en flok svaner der står tæt sammen. Lokkegæssene bestod denne dag af 30 full body grågæs, 12 full body canadagæs og 24 slammersock grågæs (vindposer), samt et par svaner.
Da alle lokkerne var sat op gik jeg et godt stykke ud bagved for at tjekke det hele så ordentligt ud. Det så rigtig lovende ud og jeg var overbevidst om, at det nok skulle give gæs over lokkerne.
Fugle mellem lokkerne
Det begyndte at lysne lidt da vi alle tre samt to hunde lå på plads i skjulene. Lasse lå i midten i et Tanglefree Dead Zone skjul sammen med sin hund Jack og Rikke og jeg lå på siderne i nogle mindre Tanglefree Snow Ghost skjul. Jeg kunne også have plads til min hund mellem benene i skjulet, så det var perfekt. De første 20-30 minutter var det meget stille og vi hørte hverken til svaner eller gæs. Vejret var overskyet og gråt med jævn til frisk vind, hvilket er rigtig fint til gåsejagt. Pludselig kunne vi høre svaner ude i det fjerne. Kort efter kom de trækkende mod os og flere af dem landede lige foran os. Vi kunne se de stod lidt mistroiske og kiggede kun omkring 5 meter ude. En fed oplevelse at opleve disse smukke kæmpe fugle på så tæt hold. Svanerne fortræk lige så stille da vi lå og snakkede lidt sammen.
De første gæs
Gak gak, lød det pludseligt. To høje gæs hang i luften et godt stykke oppe. Jeg fandt hurtigt gåsekaldet frem og svarede tilbage. Det virkede og gæssene kom, som trukket på en snor, lige ned i hullet foran os. Da de var helt inde råbte jeg, nu! og vi satte os alle op og skød. Det var ikke den bedste skydning. Den ene gås gik fint ned, men nummer to drattede først ned ved et læhegn et stykke nede af marken. Den viste dog tydelige skudtegn og det så ud til den døde i luften lige inden den faldt. Så vi besluttede at hente den senere. Den døde gås, der lå blandt lokkerne, blev samlet ind og lagt på maven tæt på skjulene, så den virkede som lokkefugl. Det var en meget god start. Når gæssene kommer lige ned i lokkerne på den måde så ved man opstillingen virker. Klokken var lige omkring 8 og normalt begynder gæssene at trække omkring solopgang. Så mon ikke dagen ville byde på flere chancer.
Et virvar af gæs og svaner
Kort efter kom der for alvor fugle på himlen. Store flokke af svaner fløj om ørerne på os og landede over det hele rundt om. En stor flok gæs kom til syne ude foran os til højre. Kort efter var luften fyldt med gæs omkring os. Geværerne lynede og store grågæs faldt ned omkring os. Hurtigt ud at hente gæs ind og ligge dem på maven blandt lokkerne. Man nåede kun lige at komme på plads i skjulet før en ny flok kom ind over.
En enlig canadagås landede lige ude i hullet, foran mig, lige inden en god flok grågæs kom helt ind i hovedet på os. Jeg nåede at skyde canadagåsen efter vi havde skudt til grågæssene. Så nu var der to arter til paraden.
Flere flokke af gæs fulgte og de ville bare ned. Faktisk kom de næsten for godt. Gæssene ville nemlig lande lige ned i hovedet på os, hvilket gjorde at flokkene kom dalende ned lige oppe over os frem for ude foran. Det gjorde skydningen lidt besværlig og vi fik ikke udnyttet chancerne optimalt.
Kort efter lød en lidt anden gåselyd bag os, en stor flok mindre gæs strøg over os bagfra. De drejede rundt og kom lavt over marken lige ind i hullet. Det gav to smukke blisgæs.
Vi pakker sammen
Da klokken var tæt på 10 stoppede trækket af fugle og vi besluttede kort efter at pakke sammen. Vi havde skudt pænt med gæs og der skulle også bruges en del tid med at pakke sammen og ordne fugle. Lige da vi havde taget de første lokkefugle ind, begyndte der atter at trække gæs og flere flokke kom lige ind over. Vi skulle nok have ventet lidt med at pakke sammen, men vi havde skudt gæs nok for i dag. Så vi nøjedes med at nyde synet af de store fugle der træk tæt forbi.
Vi fandt efterfølgende gåsen ved læhegnet, som forventet.
En dejlig jagtdag med unikke oplevelser delt i godt selskab. Samt en masse sundt kød til fryseren.